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Corrections to Rules Book:
Corrections to Rules Book: Page 19,
Rule 3-10-1, The field referee or head
field judge...weighing and measuring
of the implements, including vault
poles...; Page 71, 9-6-1 NOTE 2, If
more than one visible garment;-whieh
extends—below—the—arees; is worn
under the uniform top...

SITUATION 1: An athlete preparing
to run the 400 reports to the clerk of
the course, who observes the runner
wearing two visible layers of com-
pression-style garments, which end
above the knees, underneath the offi-
cial school-issued track shorts. Each
of the garments is of a different color.
The clerk considers both as founda-
tion garments and takes no further
action. RULING: Correct procedure.
COMMENT: Any visible undergar-
ment(s) worn underneath the official
school uniform bottom that does not
extend below the knees, as manufac-
tured, is considered a foundation gar-
ment and not subject to single, solid
color or multiple garments being the
same color when worn under the uni-
form bottom. (4-3-1c (7) NOTE 1, 9-6-
1c (7) NOTE 2)

SITUATION 2: One member of Team
A’s cross country team is wearing a
visible, solid green, ankle-length run-
ning tight and a second, solid gold,
visible garment that terminates
above the knees under his/her official
uniform bottom. Using preventative
officiating, before the runners are
called to the start, the referee informs
the competitor that he/she must have
both garments of the same single,
solid color in order to compete. RUL-
ING: Correct procedure. COM-
MENT: When the competitor wore a
visible garment that extended below
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the knees underneath the official uni-
form bottom, it became a visible
undergarment and NOT a foundation
garment. Any other layer(s) of visible
garments worn over the visible
undergarment, regardless of their
length, are now considered an under-
garment and subject to meeting the
requirements as listed in the rules
regarding visible undergarments
being worn under the uniform bot-
tom; if more than one is worn, all
must be the same color. (9-6-1c (7)
NOTE 2, 4-3-1c (7) NOTE 1)

SITUATION 3: A competitor is
observed by the clerk of the course
wearing an illegal uniform. The clerk
advises the competitor of the problem
and the athlete cannot correct the uni-
form. The athlete is not permitted to
compete in an illegal uniform. RUL-
ING: Correct procedure. COM-
MENT: Officials are encouraged to
use preventive officiating. However,
had the athlete started the race and
been observed, he/she would receive
a warning and not be eligible for fur-
ther competition until he/she is in a
legal uniform. A subsequent violation
results in the athlete being disquali-
fied from the event. (4-6-4, PENALTY
and 4-3-1 and 2, PENALTY)

SITUATION 4: Host management
has instructed all participating
schools that only certain length spikes
are permitted on the track running
surface. At the completion of the first
heat of the 100-meter dash,
Competitor A is observed by the meet
referee wearing longer spikes than
permitted. The meet referee disquali-
fies Competitor A. RULING: Correct
procedure. COMMENT: Even though
the shoe is considered uniform, the
spikes are a part of equipment and the

penalty of disqualification for use of
illegal equipment applies without
warning. (4-3-1a, 4-6-4 PENALTY)



